reginedominiek

Régine en Dominiek liepen de marathon van Athene

Op zondag 12 november 2017 liepen Gavertrimmers Régine Vansteenkiste en Dominiek Gheysen de “moeder aller marathons” in Athene. Régine maakte een mooi verslag op:

Wat een droom is van elke marathonloper is, werd werkelijkheid.  Vrijdagmorgen 10 november 2017 vertrokken we richting luchthaven voor een vlucht naar Athene om op zondag de authentieke marathon te lopen: van Marathon naar Athene. 

De dag voor de wedstrijd was het prachtig weer in Athene. Om niet al te vermoeid aan de start te komen maakten we op zaterdag gebruik van de “hop on/hop off bus” om de stad te verkennen.  De Akropolis, het Olympisch stadion, het Parlement, aflossing van de wacht, Karaiskaki Square, … De nodige voedingssupplementen (bananen) kochten we op een marktje in Plaka.  

De route van de Athens Classic Marathon zelf is behoorlijk uitdagend. De startlijn ligt in de buurt van de zee en de finish in het centrum van Athene op 110m boven de zeespiegel. Tijdens de route zijn er verschillende beklimmingen en afdalingen, waardoor het aantal hoogtemeters behoorlijk is.

Op de wedstrijddag vertrokken we, omstreeks 5u30 na een licht ontbijt, met de metro naar één van de vier locaties. Gedurende de rit zag je de zon langzaam over de bergen heen komen en kon je het parcours reeds verkennen. Aangekomen in Marathon konden we onze “kitbag” afleveren. In die zak zitten spullen die we nodig hebben net na  de finish, o.a. verse kleding. We kregen ook nog een poncho om niet teveel af te koelen.  ’s Ochtens is het daar nog vrij koud en we dienden nog een goed uur te wachten tot de start. We hadden ook nog een oude training mee (goed idee van ervaren rot Dominiek) die we daar dan konden achterlaten . Zo steunden we ook nog een goed doel.

De startplaats is onderverdeeld in verschillende startvakken. Dominiek stond in vak 4 en ikzelf in 5. De verschillende vakken startten met een tijdsverschil van 3 minuten. Zouden we elkaar in de race tegenkomen? Na een hellende start liep het enkele kilometers bergaf.  Dominiek had me ondertussen ‘opgewacht’ zodat we ergens tussen km 2 en 3 samen liepen. Rond het 5-km punt kwamen we voorbij de gedenkplaats van de slag bij Marathon. Tevens het moment voor een eerste drankje. De route verliep tot km 12 wat op en af, daarna een paar redelijk vlakke kilometers waarna het eigenlijke klimmen startte.  Het steilste punt was rond kilometer 20. 

Het zwaarste en moeilijkste deel van de route was echter rond de 30 km. De steile klim werd gevolgd door een even zware afdaling, slecht voor onze knieën. De laatste kilometers waren overwegend vlak tot aan de finishlijn , gelegen in het prachtige Panathinaikon Stadion. Vanaf kilometer 38 was echter voor mij het vet van de soep. De vele EHBO’ers langs de lijn kregen het steeds drukker, meer en meer lopers zakten langs de weg neer. Maar als getrainde lopers hebben we dit aan ons voorbij kunnen laten gaan. Dominiek kreeg energie van God de Vader en deed nog een dansje midden de weg, terwijl ik me concentreerde op mijn laatste sprintje.

zsf

De aankomst in het stadion was magisch.  Samen liepen we over de eindmeet. De vermoeidheid werd gauw vergeten toen we een medaille kregen onder luid applaus van de duizenden aanwezigen, toeschouwers en lopers . De moeder aller marathons die je toch één keer gelopen moet hebben. Al is het maar voor de geschiedenisboeken of om te kunnen schrappen van je bucket-list.  Het was gewoon fantastisch! Voor de statistieken: Dominiek werd 1953de man op 11.828 mannen en Régine 149ste vrouw op 2.915 vrouwen.

Wie graag eens een verslag neerpent van een loopbelevenis mag altijd mailen naar Dit e-mailadres wordt beveiligd tegen spambots. JavaScript dient ingeschakeld te zijn om het te bekijken.. Geprikkeld door de marathon ? Vandaag en de komende maanden zijn weer menig Gavertrimmer aan het trainen voor een voorjaarsmarathon (Antwerpen lijkt dit jaar een populaire bestemming). Aarzel niet om ons te komen meetrainen om ervaring of tips uit te wisselen !